• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://tr-tr.facebook.com/CubukRehberi
  • https://twitter.com/cubukrehberi
Çubuk Firma Rehberi
Site Haritası
 çubuk ankara
 çiçek dünyası çubuk

Alman otomobil üreticisinin emisyon kontrollerinde hile yapmak için özel bir yazılım geliştirdiği ortaya çıktı.

Alman otomobil üreticisinin emisyon kontrollerinde hile yapmak için özel bir yazılım geliştirdiği ortaya çıktı. Bu yazılım araç resmi emisyon testine girdiğinde devreye giriyor ve sadece test sırasında azot oksitleri (NOx) için tüm kontrol değerlerini düzgün gösteriyor.

Azot Oksitleri NOx : Bu kimyasal astım, bronşit ve diğer solunum yollarıyla ilgili hastalıklara çok büyük katkıda bulunuyor ve kanserin nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.Dizel araçlardan çıkan bu gazın hava kirliliğine bağlı ölümlerin yarısından sorumlu olduğu belirtiliyor.

ABD’de NOx sınırı KM başına 50 mg, AB ülkelerinde NOx sınırı KM başına 80 mg iken yapılan ölçümlerde bu değer 560 mg çıktı. Bu rakam ABD standartlarının 11 katı iken AB standartlarının 7 katına tekabül ediyor.

Alman çevre koruma örgütü Deutsche Umwelthilfe, tüm Alman dizel motor üreticilerinin emisyon rakamlarını manipüle ettiğini ileri sürdü.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in dizel araçlarının çevre emisyon değerlerini kasıtlı olarak çarpıtmasına yönelik ABD’de patlak veren skandalın yankıları devam ediyor. Olayın ortaya çıkmasıyla önce Volkswagen’in alt markaları olan Audi, Skoda ve Seat’a yansıyan skandal daha sonra diğer Alman oto üreticisi BMW’ye de sıçradı. Dün ise ülkenin en prestijli oto üreticisi olarak tanınan Daimler de emisyon değerleriyle oynamakla suçlandı.

ABD’de hile tespit edilen araçlar ve modelleri (dizel):

 -Jetta (MY 2009 – 2015) 
· Jetta Sportwagen (MY 2009-2014)
· Beetle (MY 2012 – 2015) 
· Beetle Convertible (MY 2012-2015)
· Audi A3 (MY 2010 – 2015) 
· Golf (MY 2010 – 2015) 
· Golf Sportwagen (MY 2015)

· Passat (MY 2012-2015) 

 

Volkswagen skandalının Türkiye ayağı ne durumda?

Türkiye’deki Volkswagen’lerden kaç tanesi emisyon ölçümlerini yanıltan yazılıma sahip belli değil. Doğuş Grubu hâlâ bir açıklama yapmadı. Emisyonlarının ölçümünde de aynı grubun adı geçiyor.

 

TüvTürk’ün ortakları:
TüvTürk’ün üç ortağı var. Doğuş Otomotiv, Almanya menşeli Tüv Süd ve Londra merkezli özel bir sermaye fonu Bridgepoint. Doğuş Otomotiv, TüvTürk’teki hisselerin yüzde 33’üne sahip. Firma, 2008 yılında kazandıkları ihaleyle Türkiye’deki araç muayene istasyonlarının yapım, bakım ve işletme hakkını 20 yıllığına almıştı. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre ülkedeki motorlu araç sayısı 19 milyon civarında. TüvTürk verilerine göre egzoz emisyonu ölçümü yaptıkları araç sayısı 2 milyon 700 bin. Bu da onları egzoz ölçümü konusunda en büyük oyunculardan biri yapıyor..

YANITLANMASI GEREKEN 5 SORU

1- Türkiye’deki egzoz emisyonu denetimleri yeterli mi? Volkswagen skandalına yol açan yazılımları tespit etmek için gerekli teknolojik altyapıya sahip miyiz?

2- ABD’de emisyon hilesinin bağımsız araştırmacılar tarafından ortaya çıkarıldığı düşünülürse, egzoz emisyonlarının Türkiye’de de bağımsız kuruluşlar tarafından yapılması veya denetlenmesi gerekmez mi?

3- Ulaştırma ve Çevre Bakanlığı yetkilileri neden hiçbir açıklama yapmıyor? Türkiye’de İngiltere benzeri bir araştırma başlatılacak mı?

4- Doğuş Holding Türkiye’de kaç Volkswagen’in emisyon rakamlarını değiştiren yazılıma sahip olduğunu biliyor mu? Bu rakamı açıklayacak mı? Türkiye’de söz konusu araçlardan varsa bu araçlar geri çağrılacak mı?

5- Egzoz emisyonlarını ölçen şirketin ortakları arasında bir otomobil ithalatçısının bulunması ne kadar doğru?

 

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Hava Durumu